Keretes állványozás: homlokzatokhoz

keretes-allvanyok-1Állványépítés meghatározó eszköze Magyarországon az építőiparban, kőműves munkáknál, hőszigeteléseknél, homlokzatfelújítási munkáknál a keretes homlokzati állvány. Ezek típus szerinti rendszerelemekből állnak, melyekből állványozáskor könnyen és egyszerűen felépíthető a szükséges állványrendszer. Munkaszint kialakításuk saját, típus szerinti rendszerelemekből tevődik össze, mely lehet fa vagy fém járólappal ellátott.

Előnyök és hátrányok állványbérlés szempontjából.

Fa állványpalló előnye: sima járófelület, könnyen tisztítható építőipari környezetben, szegelhető.

Fa járópalló hátránya: épületbontásoknál sérülékenyebb, ipari állványozáskor bizonyos környezeti hatások mellett nem használható (vegyi, hő)

Variálhatóságuk különböző kiegészítők (konzolok, rácsos tartók, közlekedő folyosók) beépítésével rendkívül nagymértékű. Kikötésük vagy kitámasztásuk az épp aktuális homlokzattól függően, de mindig kötelező. Hosszirányú merevítésük andrásolással (némely gyártónál a korlátelembe épített merevítéssel) megoldható. Rácsos tartók és rendszertartozékaik segítségével térállványok készítésére is rendkívül könnyen alkalmazhatók.

Bizonyos típusok nem osztott pallós rendszerűek, ezért kevésbé gazdaságosan-biztonságosan építhetőek. Szélességbeli különbségek gyorsíthatják-lassíthatják a kivitelezési munka kényelmét-időtartamát mely a munka minőségén és időtartamán át is visszaható tényező. Nem minden típus rendelkezik a magyarországi bizonyítványokkal. Van amelyiknek lejárt, van semelyik meg sem kapta.