Milyen tényezők befolyásolják a homlokzati állvány bérlet díját?

Az építőipari állványozás a fejlett állványrendszereknek és a változó kornak köszönhetően a reklám iparban is megtalálta a helyét. A lehetőségek tárházának szerintem csak a képzelet szab határt, ezért inkább megpróbálom a leginkább elterjedt állványozási fajtákat felsorolni. Amennyiben bármelyikben segítségére lehetünk, akkor már jó helyen is jár.

Reklám molinók homlokzati állványokon:

Állványozás forgalmas utak, csomópontok közelében. Területfoglalási engedély Budapest kerületeiben a közterületről indított állvány esetén szükséges, vagy gyalogos járdaáthidaló folyosó építésével ez csökkenthető. Ez a kerület saját szabályozásának függvénye. Azonban csak!!! reklám célra nem adnak ki engedélyt, ez bevételi forrás csak valós felújítási munkánál lehet, korlátozott ideig, és önkormányzatonként külön engedélyezési rendszer szerint működik. Nehéz kijárni, de sokszor ez az egyetlen lehetőség az épületek homlokzatainak helyreállítására, finanszírozására. Bizonyos budapesti kerületek egyáltalán nem engedélyezik a reklámok felszerelését.

Reklámháló hordozó állvány építéséhez mindenféle épület szóba jöhet, ami a városban csak létezik. De már az Erzsébet teret is vettük körbe homlokzati állvánnyal, kerítés gyanánt reklámponyvázás mobilan mozgatható hordozójaként. Mivel azonban forgalmas csomópont a fő állványozási terület, ezért a gyalogosok, autók védelme itt is kiemelt szempont, és bizony logisztikában is otthonosan kell keressük a megfelelő megoldásokat.

Bármilyen magasságú épülethez kivitelezhető az állványzat, viszont 24 méter feletti állványozás esetén statikai terv szükséges, 20 méter feletti állvány építés is magasabb munkadíjat is vonz. Építésénél a falsíktól való 30 cm-es maximum munkavédelmi távolság tartása nem követelmény (de csak akkor ha valami módon nem lesz az állványról építőipari munkavégzés). Viszont egy bizonyos távolságot muszáj betartani, mivel a falhoz rögzítünk, fúrunk, csavarozunk. Egyenlőre a levegőben való munkavégzés még nekünk is nehézséget okoz.

Az állványpallókat sem tudjuk kispórolni, ugyanis azok szerkezeti elemek. Azok adják az állványzat vízszintes irányú merevségét (nem a korlát). Ráadásul állványozás közben számunkra is az a munkaszint. Az állvány a nagy méretű reklámháló következtében igen nagy szélnyomásnak is ki lesz téve időszakosan (Magyarországon gyakoriak a 80-100 km/h szelek is),aminek állékonysághoz a kikötő elemek sűrűbb beépítése alapkövetelmény, az oldalirányú terhelések biztonságos méretezése, elviseléseként.

Állvány bérlet költség tervezésekor az esetleg kisebb amortizáció, állvány kölcsönzési idő, kikötések száma-módja az elszámolás alapja.

  • Színpadszerű dobogók állványozása akár gépkocsi pódiumként, bemutatókhoz.
  • Magában álló állvány tornyok kölcsönzése, ellensúllyal vagy drótkötéllel biztosítva.
  • Szélálló mobilkerítés bérleti lehetősége homlokzati állványból, ellensúlyokkal biztosítva, reklám hordozóval borítva.