Úszó VB és az állványozás

30 méteres ugrótorony állványozása Budapesten a Batthyány térnél.

A mai rendezvények elképzelhetetlenek modern tér állványok – állvány építés nélkül. Ugrótornyok, lelátók, de akár még medencék is épülhetnek allround rendszerekből. Fura dolog, mert sok ember használja -élvezi… viszont a többségnek fogalma sincs az állványozó szakma – az állványozás mibenlétéről, arról, hogy ez egyáltalán egy külön szakma?!?

Sok vita látott napvilágot az Ugrótorony eszement költségeiről, amihez mi nem tudunk hozzászólni, viszont az tény, hogy világszerte az egyik legmodernebb -legelfogadottabb -legbiztonságosabb technológia az ilyesfajta szerkezetek használata és építése.

Ugrótorony állványozásA lebonyolító cégek sajnos nem a magyar állványozó cégek voltak túlnyomórészt, még ha kisebb szeletek jutottak is részükre az egész tortából. De ez legyen a FINA hatásköre, hisz változtatni úgysem tudunk rajta. Maga a torony sem az eredeti impozáns formájában nyerte el végső formáját, hogy úgy támogassa a sportolókat.
Azonban így is bátorság kell a legfelső szintekről az ugrásokhoz, (férfiak 27 m, nők 20 m) hiszen a sziklaugrás imitálására került be a VB események közé ez a műsorszám, ahol is a vízbe csapódási sebesség elérheti a 90 km/h sebességet is. Legyen az elég végszónak, hogy irigyeljük aki innen nekirugaszkodhat. Legyen az élsportoló vagy egyszerű állvány építő munkás…

 

Vizes VB ugrótorony:

 

Forrás, fotó: 24.hu